Імунна система - це природний механізм захисту нашого організму від хвороб та їхніх збудників. Як правило, захист нашого організму успішно бореться із застудою та іншими інфекціями, які ми підхоплюємо у повсякденному житті. Тому більшість вірусів, бактерій, грибків та інших мікробів не можуть викликати хворобу і здебільшого відштовхуються непомітно. Якщо імунна система ослаблена через стрес, незбалансований спосіб життя, інші щойно перенесені хвороби та/або недостатнє забезпечення певними біофакторами - ми більш схильні до інфекцій. Чим довше імунній системі потрібно часу для знищення мікробів, тим більше виникає захисних реакцій, наприклад, кашель, симптоми застуди і навіть лихоманка - це такі захисні реакції, які організм використовує, щоб вигнати віруси і бактерії. Щоб запобігти всьому цьому: Активно підтримуйте свою імунну систему та здоров'я.
Біофактори цинк, вітамін С та вітамін D - як зміцнити імунітет
![[Перекладіть на англійську:] [Перекладіть на англійську:]](/fileadmin/_processed_/f/c/csm_snow_96e33660a8.jpg)
Вміст сторінки
Особливо взимку слід зміцнювати захисні сили організму
Взимку люди набагато частіше хворіють. З одного боку, тому що вони частіше перебувають в опалювальних, закритих приміщеннях з низькою вологістю та іншими людьми і підхоплюють хворобу - наприклад, через крапельну інфекцію. З іншого боку, тому що взимку наша імунна система слабша - ми їмо менше свіжих продуктів і салатів, тим самим зменшуючи природне надходження вітамінів через наш раціон. Крім того, взимку ми проводимо менше часу на свіжому повітрі. Наприкінці зими наші запаси вітаміну D3 зменшуються, оскільки нашій шкірі важко синтезувати новий вітамін D3 під впливом сонячного світла. Крім того, наша імунна система природним чином піддається впливу низьких температур, снігу та дощу. Ось чому сезони грипу та застудних вірусів такі бурхливі, особливо в холодну пору року.
Як біофактори цинк, вітамін С та вітамін D зміцнюють імунітет?
Три біофактори - цинк, вітамін С і вітамін D - є важливими будівельними блоками нашої імунної системи і виконують різні завдання, які взаємно підтримують одне одного. Добре відрегульований баланс біофакторів допомагає нам боротися із застудою та іншими інфекціями і відновлюватися після них природним шляхом - так ми можемо покладатися на сильну імунну систему протягом усього року.
Ось як вітамін С сприяє зміцненню вашої імунної системи
Вітамін С відіграє ключову роль у зниженні ризику застуди.
Вітамін С, який також називають аскорбіновою кислотою, є одним з найважливіших вітамінів. Він виконує численні функції в нашому організмі. Одна з них - зміцнення імунної системи. Він стимулює утворення білих кров'яних тілець, відповідальних за знищення мікробів, тим самим прискорюючи захисні реакції організму. Крім того, вітамін С є сильним антиоксидантом, оскільки зменшує окислювальний стрес. Це означає, що він зв'язує шкідливі вільні радикали в крові, регенерує власні речовини організму, які мають антиоксидантну дію, і зменшує небажаний клітинний стрес. Вітамін С витрачається на всі ці реакції в нашому організмі - ось чому наша потреба у вітаміні С зростає, коли ми хворіємо. Відомий здавна як домашній засіб, медичне дослідження, що проводилося протягом 5 років в Університеті Токіо

Так ви зміцнюєте захист організму за допомогою вітаміну С
На відміну від інших ссавців, людина не може самостійно виробляти вітамін С і повинна отримувати його з їжею. Цитрусові містять багато вітаміну С, але цибуля, болгарський перець або броколі також мають досить багато цього вітаміну. Тому, коли ви будете наповнювати різдвяні панчохи своїм дітям, окрім смачного шоколаду, подумайте про багаті на вітамін С мандарини та апельсини!
Рекомендована добова норма споживання вітаміну С для здорових дорослих чоловіків становить 110 мг і 95 мг для жінок. На 40 відсотків вища доза (155 мг і 135 мг на день відповідно) рекомендується курцям через більші метаболічні втрати вітаміну С. Куріння вивільняє в кров більше вільних радикалів, які необхідно нейтралізувати, перш ніж вони зможуть завдати шкоди судинним стінкам.

Ось чому сильна імунна система потребує цинку
Тривалість і тяжкість застуди можна зменшити, вживаючи достатню кількість цинку.
Цинк - один з мікроелементів з найбільшою кількістю функцій в нашому організмі. Після заліза він також є найпоширенішим. Окрім функцій, які він виконує в гормональному балансі та рості волосся і нігтів на пальцях, він бере значну участь у зміцненні імунної системи. Завдяки своїй ранозагоювальній функції цинк часто входить до складу корисних мазей. За відсутності цинку нормальні клітини, а також клітини імунної системи, такі як Т-хелпери та Т-кілери, не активуються, і захисні механізми нашого організму не можуть бути ефективними. Цинк також може приєднуватися до вірусів носорогів, які викликають застуду, тим самим запобігаючи їх розмноженню і проникненню в клітини нашого організму - високоефективний захисний механізм. Таким чином, достатнє надходження цинку допомагає зміцнити імунну систему, підтримуючи її нормальне функціонування, завдяки чому багато інфекцій навіть не мають шансів або, принаймні, ризик знижується. Якщо ж застуда все ж таки трапляється, добре функціонуюча імунна система може ефективніше боротися з вірусами. Тривалість і тяжкість застуди можна зменшити, вживаючи достатню кількість цинку.
Так ви забезпечуєте свою імунну систему цинком
На відміну від інших біофакторів, наш організм не може зберігати цинк в одному органі. Більшість його міститься в клітинах різних видів тканин і органів. Наш організм залежить від регулярного надходження цинку з їжею. Рекомендована добова норма цинку для здорової дорослої людини становить від 7 до 10 мг. Продукти тваринного походження, такі як яловичина, устриці або сир, містять багато цинку. Рослинна їжа містить менше цинку - тим не менше, овес і бразильські горіхи, які є лідерами, все ще містять приблизно 4 мг цинку на кожні 100 г. Однак цинк з вегетаріанської їжі не може бути використаний так само, як цинк з тваринних джерел - на біодоступність цинку впливають різні харчові інгредієнти. Фітати, які містяться в зернових і бобових, перешкоджають засвоєнню цинку в нашому організмі. Лимонна кислота (міститься в різних сортах фруктів і цитрусових), в свою чергу, покращує доступність цинку, що міститься в природних кількостях у вегетаріанських продуктах, тим самим підвищуючи його засвоєння з раціону. Тому особливо веганам і тим, хто дотримується однобічного харчування, слід звертати увагу на свій цинковий баланс, а не лише тоді, коли вони хворіють.
Ось які завдання виконує вітамін D у вашій імунній системі
Вітамін D - один з рідкісних біофакторів, який ми можемо виробляти і зберігати самостійно.
Вітамін D необхідний не лише для здорових кісток, але й для міцної імунної системи. У різних процесах він активує нашу імунну систему та виконує ключові функції контролю над нею. Завдяки своєму модулюючому ефекту вітамін D захищає організм від помилкових атак власної імунної системи, тим самим сприяючи зниженню ризику розвитку аутоімунних захворювань і хронічного запалення. Якщо ви страждаєте від дефіциту вітаміну D, ваші Т-лімфоцити та інші антитіла недостатньо активовані, мікроби в нашій крові та тканинах погано виявляються і не можуть бути усунені. Коли наприкінці року наші запаси вітаміну D повільно виснажуються, це послаблює нашу імунну систему, і ми стаємо більш схильними до захворювань і грипу.

Вітамін D: Заправка сонцем для зміцнення імунної системи
Вітамін D - один з рідкісних біофакторів, який ми можемо виробляти і зберігати самостійно. З цієї причини вітамін D, строго кажучи, не є вітаміном, а гормоном. Він також відомий як гормон сонця - оскільки його попередник утворюється з холестерину в нашій шкірі під дією сонячного світла (точніше, ультрафіолетового випромінювання класу В). Після перетворення в печінці він може зберігатися в нашій жировій тканині протягом темних зимових місяців. Коли він потрібен імунній системі, він активується через нирки і бере участь у нормальному функціонуванні імунної системи. Однак різні захисні бар'єри (наприклад, хмари на небі або одяг на тілі) можуть перешкоджати потраплянню на шкіру достатньої кількості ультрафіолетового випромінювання класу В, щоб запустити синтез вітаміну D. Сонцезахисний крем дуже добре захищає нас від УФ-В випромінювання. Більше того, в зимові місяці сонячне випромінювання дуже слабке протягом декількох місяців, так що УФ-В випромінювання в північних широтах більше не досягає Землі. Таким чином, наше власне вироблення вітаміну D практично припиняється в період з осені до весни. На щастя, вітамін D3 може надходити з певними продуктами харчування - хоча і в невеликих кількостях - такими як жирна риба (наприклад, оселедець або лосось), риб'ячий жир, жир печінки тріски та яйця.
Тому, особливо в прохолодні та похмурі зимові місяці, подумайте про збалансоване харчування та достатнє надходження життєво важливих біофакторів вітаміну D3, цинку та вітаміну С - ваша імунна система винагородить вас.
Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Надана на сайті www.woerwagpharma.ua інформація про особисте здоров'я призначена виключно для ознайомлення і жодним чином не замінює особисту консультацію, обстеження або діагностику у ліцензованого лікаря. Інформація, розміщена на сайті www.woerwagpharma.ua, не може і не повинна використовуватися для самостійного встановлення діагнозу та/або прийому ліків. Будь ласка, зверніть увагу на виключення відповідальності та наші вказівки щодо прав на зображення.